Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı Genelgesi
Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı (2023-2025) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Resmi Gazete’de yayımladığı genelgede, “Engellilerin toplumsal hayatın her alanına tam ve etkin bir şekilde katılımlarının sağlanması için atılması gereken adımların hakkaniyetli bir şekilde yürütülmesi önem arz ediyor. temelli ve kapsayıcı yaklaşım, güçlü iş birliği ve koordinasyon.” değerlendirmesini yaptı.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklerinden yararlanmalarının ve toplumsal yaşama katılımlarının teşvik edilmesine ve sağlanmasına yönelik tedbirlerin daha da ileriye götürülmesine yönelik “Engelsiz 2030 Vizyon Belgesi”nin açıklandığının hatırlatılması diğer bireylerle eşit koşullarda yaşamanın önemini vurgulayan Erdoğan, “Engellilere eşit vatandaş muamelesi yapılır. Potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri bir toplum inşa etme vizyonunu ortaya koyan söz konusu belge, Engelliler İçin Ulusal Eylem Planı ile hayata geçirilecektir. Engellilerin Hakları.” sözlerini kullandı.
Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile uyum içinde, kamu, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin iş birliğiyle hazırlanan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın (2023-2025), Bakanlığın resmi internet sitesi “www.aile.gov.tr”de yayımlandı. Genelgede, “Engellilerin Hakları Ulusal Eylem Planı kapsamında yürütülecek çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülmesini ve alınan kararların hassasiyetle uygulanmasını rica ederim. ” açıklamalarda bulundu.
Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı
Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı, Engelsiz Vizyon’da 8 siyasi alanda belirlenen hedeflere ulaşmak için 2023-2025 yıllarında alınacak önlemleri içermektedir.
“Engelsiz 2030 Vizyonu”, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile uyum içinde, kamu kurum ve kuruluşlarının katkı ve katılımıyla “engelli alanında faaliyet gösteren STK’lar” ile gerçekleştirilen toplantı sonuç raporları ışığında hazırlanmıştır. engellilik alanında faaliyet gösteren kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve bu alanda çalışan akademisyenler. .
Belge oluşturulurken 2013-2016 yılları arasında engellilerin haklarına yönelik göstergeler oluşturmaya yönelik çalıştaylar ve Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme (AİHS) ülke raporunun hazırlık sürecindeki izleme çalışmaları Türkiye’nin taraf olduğu ve bunlar sonucunda hazırlanan raporlar da dikkate alındı.